Så fungerar det

Så här bokar du en gratisresa

1. Skapa ett konto.

Registrera dig kostnadsfritt som DriveBacker och ange dina favoritresor för att få mailnotiser när resor dyker upp.

2. Hitta och boka en resa.

Hitta en resa som passar dig under fliken “Alla resor”. Logga in på ditt konto, läs användarvillkoren och följ instruktionerna för att boka fordonet.

3. DriveBacka bilen!

Fordonet hämtas upp vid den plats, det datum och den tid som angetts i bekräftelsemailet. Glöm inte att ta med dig ditt körkort, för att kunna visa upp detta vid upphämtningen, samt ett bankkort eller kreditkort för eventuella depositionsavgifter och säkerhet.

Att tänka på innan du hämtar bilen

Köp eventuell självriskförsäkring innan du hämtar bilen.

Ta med körkort och betalkort / kreditkort.

Kontrollera mätarställning och eventuella skador.

Vanliga frågor och svar

Allmänt

Ett problem för många företag idag är att det uppstår stora kostnader vid tillbakatransport och omförflyttningar av bilar mellan olika städer. Genom att erbjuda dig en gratis resa kan vi samtidigt minska deras transportkostnader – något som alla tjänar på!

Nej, bilen ska köras "raka vägen" mellan stationerna.


Körning utöver överenskommen sträcka kan debiteras med 1000kr + bränslekostnad.

Du får ha bilen så lång tid som det tar att köra sträckan + eventuella pauser. Dvs. du får i de allra flesta fall inte ha bilen över natten.


Körning utöver överenskommen sträcka kan debiteras med 1000kr + bränslekostnad.

Det ingår alltid drivmedel upp till en tank vid bokning vilket räcker till de flesta resorna. Observera dock att du kan komma att debiteras för exempelvis övermil, extra dygn och om du inte överlämnar bilen inom angivet tidsintervall enligt avtal med fordonsägare. Du kan även komma att debiteras vid sen avbokning eller utebliven upphämtning enligt våra användarvillkor.

Resa

Registrera dig kostnadsfritt som medlem på hemsidan och logga in med dina uppgifter. Hitta en resa som passar dig, läs Användarvillkoren och boka sedan fordonet. Fordonet reserveras och efter att dina uppgifter kontrollerats av fordonsägaren bekräftas eller nekas bokningen.

För att du ska kunna registrera dig och boka fordon måste du ha fyllt 19 år samt innehaft körkort i minst ett år. Minimiåldern för specifika resor kan variera beroende på fordonsägaren men är oftast 21 år.

Fullständig information om var du hämtar och lämnar fordonet skickas alltid till dig i ett mail då du fått din bokning bekräftad.

Vid frågor ska du i första hand vända dig till fordonsägaren. Dennes kontaktuppgifter finns i det bekräftelsemail du får efter att en bokning bekräftats.

I vissa fall kommer du behöva tanka fordonet och därmed ligga ute med pengar under resans gång. Pengarna får du självfallet tillbaka vid avlämning av fordonet mot ett uppvisat kvitto. Fordonsägaren är maximalt skyldig att ersätta föraren för kostnaden av en full tank drivmedel om inget annat anges. Vid längre resor där mer än en tank behövs står du alltså enbart för mellanskillnaden. Information kring huruvida fordonet du ska köra kommer färdigtankad eller inte står i bekräftelsemailet samt i villkorsrutan på hemsidan.

Det går tyvärr inte eftersom att ingen kan möta dig och lämna ut nycklarna till fordonet.

Upphämtning

Du bör alltid undersöka fordonet vid upphämtning för att slippa stå ansvarig för tidigare skador som skett på fordonet.

För att få hämta ut fordonet måste du alltid ha med dig ett giltigt körkort och bankkort/kreditkort. Bankkortet/kreditkortet behövs för eventuella depositionsavgifter samt för eventuell debitering vid skada eller böter.

Ta kontakt direkt med fordonsägare om du behöver ändra tid i en redan bekräftad bokning. Du hittar alla kontaktuppgifter i bekräftelsemailet.

Avlämning

Det är viktigt att ta kontakt med avlämningsstationens personal när du lämnar tillbaka fordonet. Personalen kommer då kolla igenom fordonet för att säkerställa att det inte kommit till några skador. Nycklarna ska lämnas till avlämningsstationens personal eller i nyckelinkastet i de fall det finns tillgängligt.

I vissa fall är det möjligt att lämna fordonet utanför uppsatta öppettider om fordonsägaren har ett nyckelinkast för detta ändamål. Var noga med att kolla i bekräftelsemailet vad som gäller för just den station du ska köra till.

Nej, fordonet ska återlämnas samma dag som den hämtas ut och det är alltid raka sträckan som gäller efter uthämtning.

Det är oerhört viktigt att fordonet lämnas enligt avtalad tid. Om du misstänker eventuella förseningar på vägen eller om oförutsedda händelser sker ska du kontakta fordonsägaren snarast och meddela vilken tid du beräknas vara framme. Kontaktuppgifter finner du i bekräftelsemailet.

Avbokning

Om du har bokat en resa men inte kan köra är det viktigt att du avbokar resan i tid. Det kan du göra genom att logga in på ditt konto och gå in på "Dina bokningar".

Avboka innan resan blivit bekräftad
Det är gratis att avboka en resa fram tills dess att fordonsägaren bekräftat resan.

Avboka mer än 24 timmar innan
För avbokningar när det är mer än 24 timmar kvar tar vi en avgift om 150 kr.

Avboka mindre än 24 timmar innan
Avbokar du en resa när det är mindre än 24 timmar kvar tillkommer en avgift om 350 kr.

No-show avgift
Om du inte avbokar resan och inte dyker upp debiterar vi en avgift om 500kr.

Depositionsavgift

Vissa resor kräver att en depositionsavgift erläggs i samband med uthämtning av bil, det är då viktigt att ha med dig ett kontokort / kreditkort. Beloppet reserveras på ditt konto och släpps efter att bilen har lämnats tillbaka.

Pengarna kommer att överföras av fordonsägaren med en gång efter att bilen har lämnats, det kan dock ta 1-3 bankdagar innan du ser pengarna på ditt konto beroende på vilka banker du respektive fordonsägaren har.

Försäkring

Vi på DriveBack har som krav att alla bilar som listas på driveback.se ska vara fullt försäkrade och att självriskreducering alltid ska ingå. Reduceringen innebär dock inte att självrisken försvinner helt och att du kan komma att debiteras för eventuella missöden.

DriveBack erbjuder inga försäkringar.
Däremot går det i för de flesta bilar att teckna en självriskförsäkring innan resan via tredjepartsföretag som till exempel: Rentalcover.se.
Kontrollera att försäkringsvillkoren gäller för den biltyp du planerar att boka.

Om en skada skulle uppstå och hyrbilsföretaget/fordonsägaren skulle debitera dig en självrisk så kommer du att återbetalas av försäkringsbolaget. Återbetalning sker alltså efter att en självrisk har betalats och är en förutsättning för att kunna få ersättning.

Självriskförsäkringen köper man separat efter att din bokning bekräftats och kan tecknas fram till innan upphämtning av bil hos olika tredjepartsföretag som till exempel: Rentalcover.se.
Kontrollera att försäkringsvillkoren gäller för den biltyp du planerar att boka.

Övrigt

Nej, alla bilar är rökfria och det är inte tillåtet med djur i bilen.

Fullständiga användarvillkor

Läs gärna våra fullständiga användarvillkor.
Användarvillkor (PDF)

Fler frågor?
Har du en fråga som inte finns besvarad här?
Fråga oss direkt via Facebook, Twitter eller mail (info@driveback.se).